2012. február 14., kedd

Egyszer volt Ricsén Királyság-terem

Ricse

Ricse közel van Sátoraljaújhelyhez, egy kicsiny falucska, alig 2000 lakóval és egy kis gyülekezetnyi, jobbára koros Jehova Tanújával, illetve több más mellett egy hiányzó Királyság-teremmel.
Történt ugyanis, hogy a Ricsén élő Tanúknak főként hétvégén nagyon nagy tehernek bizonyult a gyülekezetbe járás. A közlekedés is rossz volt és jött a szokásos számolgatás. Mint annyi más helyen, itt is valószínűnek látszott, hogy a testvérek által utazásra költött pénz egy Királyság-terem törlesztésre is fordítható lenne. Szokás szerinti lépések következtek, majd elkezdődött az építkezés. A sok idős, koros ember belekezdett az egész község szeme láttára egy építkezésbe. A terem fel is épült. Ezentúl nem kellett átjárni, utazgatni, hanem helyben lehetett megtartani mindent és az épület is tanúskodott az ott élők hitéről.
Egyszer csak valamilyen zavaros körülmények között, a magyarországi Bétel intézkedése folyamán a termet el kellett adni. A testvérek járhattak újra át más településre, miközben nyakukon maradt a törlesztőrészlet is. A számok nem így néznek ki, csak az arányok hasonlóak:
Az építkezésre felvett hitel összege: 20 millió forint
Eladták az épületet: 800 000 forintért
Ezt beszámították a törlesztőrészletbe, vagyis levonták a maradék hitelből, és a többi részt fizethették tovább. Az épület diszkóként működött tovább. A helybeli lakosok pedig sajnálták a szegény öregeket, hogy a vallásuk nevetségessé tette őket, mert felépítetett velük egy diszkót amit most ők fizetnek ki.

Természetesen nem tűrték szó nélkül az oda járó testvérek sem az egészet. A Bételből külön küldött ment a gyülekezetbe, mivel egy helyi vén tiltakozóakcióba kezdett. Könyörtelen kiközösítés lett a vége, köztük az egykori fiókbizottsági tag, Pongó Zoltán gyermekét is kiközösítették valamint legalább egy helyi felvigyázót.

Ez az eset rámutat arra a szokványos problémára, hogy Jehova Tanúi helyi gyülekezetei nem külön jogi személyek, mint sok más vallás esetében. A helyi testvérek által épített Királyság-termek tulajdonosai is a Jehova Tanúi Egyház, nem pedig az a gyülekezet, mely felépíti és finanszírozza az építkezést, még ha hitelt is vesz fel. Úgy néz ki a helyzet, hogy adva van 120 ember, akik alkotnak egy helyi gyülekezetet. Ők elhatározzák, felépítenek egy Királyság-termet, mely a Társulat céljait szolgálja. Ők adják a munkaerőt, valamennyi alaptőkét, és ma már kamatmentes hitelt kapnak a hiányzó részre a Társulattól (pár évig néhány %-os kamat volt a hitelen). Attól a Társulattól kapnak ilyen hitelt, amelyiknek egyébként ingyen dolgoznak, vagyis a kamatmentes hitel nem is olyan nagy ajándék. Tehát a 120 ember felépíti a termet, visszafizeti a kölcsönt - … és semmi nem kerül a tulajdonába. Az épület ugyanis azé a Társulaté aki a hitelt adta. Vagyis a másik oldalról nézve: van 120 fő ingyen munkaerő, amely egy ingatlant épít fel, mely az enyém, méghozzá nemcsak a munkájuk ingyenes, hanem ki is fizetik nekem az épület árát. Nehéz a megfelelő szavakat megtalálni erre az eljárásmódra...
 
forrás: http://bikbak.uw.hu/

Magyarországon az egyházak jogi helyzetét rendező a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény 13. §-a így szól:

"13. § (1) Az egyház a nyilvántartásba vétellel nyeri el jogi személyiségét, és az abból való törléssel szűnik meg jogi személyisége, a határozat meghozatalának napjával.
(2) Az egyház és - ha az alapszabály így rendelkezik - az egyház önálló képviseleti szervvel rendelkező szervezeti egysége (szervezete, intézménye, egyházközsége stb.) jogi személy.
(3) Az egyház vallásos célra létesülő önálló szervezete (szerzetesi szervezet stb.) akkor válik jogi személlyé, ha - képviselőjének bejelentése alapján - a bíróság nyilvántartásba veszi. A bejelentésben közölni kell a szervezet székhelyét, ügyintéző és képviseleti szervét. A bejelentéshez csatolni kell az illetékes egyházi szerv nyilatkozatát arról, hogy a szervezet az egyház szabályai szerint megalakult, és az egyház keretében működik..."

Tehát a 13. § (2) lehetővé tenné, hogy a helyi gyülekezetnek is önálló jogi személyisége lehessen, és így saját tulajdona (pratikusan többek közt a királyság terem) is lehetne. Kérdés, hogy vajon a 'Magyarországi Jehova Tanúi Egyház' gyülekezetei miért nem élnek ezzel a törvény adta lehetőséggel? Talán éppen azért, hogy az ilyen machinációkat lehetővé tegye?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése