2011. augusztus 11., csütörtök

„Semmitől sem kell annyira félni, mint a félelemtől"

Megérteni az Őrtorony-fóbiát
Hogyan és miért használja a félelmet az Őrtorony Társulat, hogy ellenőrizze a tagjait?

„Semmitől sem kell annyira félni, mint a félelemtől"
Henry Dawid Thoreau 1817-1862

Fóbia: Kitartó, irracionális túlzott félelem valamilyen dologtól vagy helyzettől
Azok az emberek akik már szenvedtek fóbiáktól azok megértik, hogy az ilyen fóbiák immunisak a logikus elemzéssel szemben. Ez olyan, mint egy állandóan visszatérő rémálom, amikor valaki menekül egy szörnyeteg elől, de soha nem tud szabadulni tőle, pedig szörnyetegek a valóságban nem is léteznek. Ez az irracionális félelem folyamatosan megbénítja az áldozatát. Mialatt viszont a rémálmok átmenetiek és a reggelre általában feledésbe merülnek, más félelmek az emberek tudatára folyamatos hatást gyakorolnak akkor is, amikor éber állapotban vannak. Például a félelem a magasságtól, a kutyáktól vagy a bezártságtól, folyamatosan traumatizálja az embereket és kihat a mindennapi életvitelükre is.
Viszont kevés figyelem fordul vallásos félelmekre. Világos, hogy a manipulatív emberek el tudják torzítani a Bibliát, hogy azzal félelemérzetet, lelkiismeretfurdalást, bűnbánatot vagy hisztériát tudjanak kelteni. Jó példa erre a Népek Temploma nevű vallásos szekta esete, amikor a vezetőjük rá tudott venni közel 1000 embert a tömeges öngyilkosságra. Ami meglepő viszont, hogy gyakran az áldozatok is tisztában vannak a paranoiás állapotukkal és, hogy ez romboló hatású rájuk nézve, de kevés erőt éreznek magukban ahhoz, hogy ezt le tudják küzdeni. Ez különösen igaz Jehova Tanúi esetében. Vezetőik nincsenek megelégedve az Írásokkal, hanem az Őrtorony értelmezi a Bibliát és Talmud-szerű szabályokat és tilalmakat állít össze, amely érinti a dohányzást, az ünnepeket, stb., amely az engedetlenségtől való szükségtelen félelmet és lelkiismeretfurdalást eredményez. Miért van azon az Őrtorony-szervezet, hogy állandóan értelmezzék a viselkedéssel kapcsolatos dolgokat a követőik számára? Továbbá a Tanúk miért tartják be ezeket a szabályokat még akkor is, ha kételyek vannak azzal kapcsolatosan, hogy azok Istentől erednek-e?
Ahhoz, hogy megválaszoljuk az első kérdést az Őrtorony-szervezet vezetőinek az indítékait kell megértenünk. Azt hiszik, hogy a követők számára a legjobb módon járnak el. Azáltal, hogy pontosan meghatározott viselkedési szabályokkal szabályozzák 6 millió Tanúnak az életét azt gondolják, hogy ez tetszik Istennek és örök életet fog adni nekik. Amit viszont az Őrtorony nem ért meg az az, hogy ugyanezt hitték és ugyanez a meggyőződésük volt a farizeusoknak is Jézus napjaiban. Azáltal, hogy rengeteg szabályokat állítottak fel a farizeusok is az élet minden területét ellenőrzésük alá vonták. Jézus akkor azt mondta róluk:
Mert ők nehéz és elhordozhatatlan terheket kötöznek egybe, és az emberek vállaira vetik; de ők az ujjukkal sem akarják azokat illetni.
Ez nem azt jelenti, hogy nem tartották be a saját törvényeiket, hanem inkább azt, hogy rátettek egy morális törvényt a követőikre, miközben a szíveknek az átváltoztatását a megbocsátásra és az igazságosságra elkerülték:
Jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok! Mert megdézsmáljátok a mentát, a kaprot és a köményt, és elhagyjátok a mik nehezebbek a törvényben, az ítéletet, az irgalmasságot és a hűséget
Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, amelyek bizonyságot tesznek rólam; és nem akartok hozzám jönni
Mint ahogy a törvényeskedés is, a fóbia is a manipuláció egyik formája. Hasonló egy anyához aki az ágybapisilő gyermekét horrormesékkel félemlíti meg és azt meséli, hogy mi történik a gyerekekkel akik bepisilnek. Hasonlóképpen a vallásos szervezetek is a fóbiák besulykolását használják eszközként, nem pedig a szeretetre és a megbocsátásra ösztönzik a követőiket.
Mialatt a fóbia besulykolása nagyban megmagyarázható azzal, hogy ez egy erőfeszítés mások cselekedetének, viselkedésének ellenőrzésére, az áldozatnak az állapota viszont kicsit összetettebb. Gyakran azok akik törvényeskedő vallásos szektákat keresnek, olyan emberek akik már eleve beültetett fóbiákkal rendelkeznek nagyon rég óta. Például az a gyerek akit a szülő arra tanított, hogy féljen az élettől és az emberektől, a házasságtól vagy a sikertől, megnyugvást fog találni egy olyan vallásban amelyik ítéletnapot hírdet és üldözési komplexust ültet be a tagok fejébe. Tehát, mint például egy alkoholistának a függőtársa nem azt keresi amire szüksége van, hogy ebből kiszabaduljon, hanem azt keresi ami már eleve kényelmes neki. Habár nehéz elhinni, a fóbia és az elmekontroll kényelmesnek tűnhet azoknak akik függnek tőle, mivel nagyon régóta vannak ilyen függés alatt. A fóbiákat sikeresen lehet kezelni, de az áldozatnak fel kell ismernie ezeket és az áldozatnak a legtöbb esetben szakember segítségére van szüksége.
Egy USA-beli volt Bétel-szolga írása

1 megjegyzés:

  1. Helo!
    Mint ilyenkor szokás a halottak napjáról kutakodtam olvasgattam cáfolgattam, hazugságot rossz szokásokat nem tűrő ember lévén.Hajkurászom az igazságot a boldogságot hátha meglelem.Átlagos életet éltem elég sok rossz tapasztalatom volt.Jártam templomba konfirmáltam is de az Istent csak nem találtam.Nem sok teologiai olvasmányt olvastam de életem egyik szép de fájdalmas eseménye rádöbbentett hogy van Isten.Ez a gyermekem születése volt.Egy nagyszerű érzés minden tudományos és több oldalas több könyves tudomány nélkül érintett meg. És azóta is..
    Sokat beszélgettem Jehova Tanuival elmentem a gyülibe is.Nagyon jónak tartom a tanításokat és hogy sokat olvasnak a Bibliából.De mint más emberek én sem bírom a kötöttségeket:ne szabják meg milyen ruhába járjak.Sok vallást atnulmányoztam de legjobban mégis ez tetszett.
    Mint ahogy Te is leírtad hogy milyen szép volt így a gyermekkorod és milyen jó élményeid voltak.Bizony sok szabály van amit nehéz elfogadni könnyebb a szabad világi életet választani.De ha megkérdezel egy katolikust vagy más vallásut a bibliáról gőze sincs hogy miről beszélsz.Nem beszélve a sok hamis szokásról amit keresztyén ünnepnek neveznek el.
    Hogy melyik az igaz vallás nem állíthatom biztosra de az szent hogy van Isten és Jézus és hogy a Biblia alap az is biztos.És hatalmas tudás bírtokába jutottál az is bizt. Hogy megválztozott a véleményed a szervezetről elhiszem de írtál durva dolgokat is amiket én egyáltalán nem tapasztaéltam.És nmég blogot is írsz hogy mért ne legyünk tanuk???Mindenkinek szabadakarata van szerintem hogy milyen vallást válasszon természetesen egy rád erőltetett vallás nem biztos hogy egész életedben beválik.
    De nem akarok ítélkezni nem az én dolgom.Szerintem az a lényeg hogy az ember belül hogy érez,.Bocs hogy megírtam a véleményem.

    VálaszTörlés