2011. augusztus 11., csütörtök

Szabadulás

Ez a post a következő youtube videó leírásának fordítása, én készítettem:




A nagy hatalommal nagy felelősség jár.
A watchtower elfojtotta/elnyomta a szellemi akaraterődet?

Sok Jehova Tanúja a „világot” félnivaló környezetként látja – és igazuk van. Nem süllyedhetsz naívan a társadalomba jó cselekedeteket várva. De a Watchtower szervezet egy lépéssel messzebb megy. Azt szeretnék elhitetni veled, hogyha elhagyod őket, a siker, szellemiség és a valódi boldogság elérhetetlenné válik. Valójában, a szervezet elhagyása egyenlő Isten elhagyásával – még akkor is ha valaki istenhívő marad. A „Szervezet = Hozzáférés/elérés Istenhez” elve elválaszthatatlanul kapcsolódik egy Jehova Tanúja elméjéhez.


Érdekes módon ez két pszichológiai hajlamnak/jellemnek köszönhető. Az első az Apophenia (jelentős motívumok vagy kapcsolatok meglátásának tapasztalása véletlenszerű vagy jelentéktelen adatokban), amely annak bizonyítékaként értelmezi az alannyal történő rossz dolgokat amíg a szervezeten kívül van, hogy Isten nincs többé velük – figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy rossz dolgok mindenkivel megtörténnek. Ez azt is okozza, hogy a saját önmarcangoló szenvedésüket is ezzel magyarázzák további bizonyítékként, arra következtetve hogy a szigorú watchtower szabályok megvédték volna őket attól, hogy valaha is hasonló helyzet történjen.


A második pszichológiai jellem, amikor valaki elkülönül, de még mindig hisz a Watchtower tantételszerű propagandájában. Az áldozat hiszi hogy armaggeddon közel van (összhangban a WT meghatározásaival) és mivel nem tagja a szervezetnek, el fog pusztulni. Ez nagyon veszélyes lehet pszichológiailag, égy gyakran vezet depresszióhoz, és nagyon laza morális értékrendekhez (azzal érvelve: „Ha mindenképpen meg fogok halni, mi a pokolért ne?”), és gyakori esetekben még öngyilkossághoz is. Ami sok ilyen embernek nem sikerül az annak a megfontolása vagy elméjüknek megnyitása arra a gondolatra, hogy talán nem saját maguk tették ki ennek a helyzetnek az elméjüket.
Természetesen sok ilyen „2. típusú” ember tér vissza gyakran, és bizonyságot tesz a „világi” élet veszélyességeiről, nem megértve azt, hogy azok javarészt a saját pszichológiai jellemüknek és viszonylagos tapasztalatlanságuknak volt köszönhető. Következésképpen, ezen bizonyságtételek és történetek táplálják a Wachtower-t elhagyni készülők félelmének tüzét – egy olyan kört előmozdítva amely a teljes szellemi irányítás csapdába ejti a bizonytalan tagjait.


Van szellemi bátorságod és morális felelősséged a túléléshez, és a saját gondolkodási képességed és szabadságod használatához a jóra? Vagy egy „szellemileg vegetáló” személy leszel, aki hisz abban a félrevezető hipotézisben, hogy nem lehet irányítani az életet anélkül, ahogyan a Watchtower diktálja?

Mindegy, hogy hogyan találsz rá, a szabadság gyönyörű. Használd felelősségteljesen.
A videót magyar leírással feltöltöttem, ezt itt találjátok:
Szabadulás a Watchtower-től

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése