2012. december 3., hétfő

Olvasóink küldték 16.

Új könyv tanulmányozását - értsd átgyúrását és besulykolását - kezdték meg a héten. Az "Alaposan tanúskodj Isten királyságáról" címet viselő könyv követi bár az eddigi sémákat, mégis újszerű megközelítést nyújt. Az ŐT társulat általában a homályosabb bibliai részeket szereti, a ködösebb részeket misztifikálja, és ezekből kombinál tanításokat. Ezért viszont az olyan egyértelmű helyekkel, mint például az Apostolok Cselekedeteiről írott könyv, nem tud mit kezdeni. Itt történések és tények vannak, ezt nehéz félremagyarázni. De nem lehetetlen.A könyv azt a hagyományt folytatja, amely a "Legnagyobb ember" című műben tapasztalhattunk. Átértelmezi, sajátos szemszögből mutatja be azt a nagyon érdekes és rövid ideig fennállott mikrovilágot, Krisztus és első tanítványai első keresztényi lépéseit. Ahogy ŐT. apologéták szeretik felróni, a kereszténység egyházai Krisztust szívesen ábrázolják kisgyermekként, holott ez az idő elmúlt már. Jóllehet Krisztus születését nehéz lenne másképp ábrázolni mint egy kisgyermekkel, viszont az ŐT. pontosan nem tud kinőni ebből a korszakból, mi több olyan nosztalgikus sosemvolt emlékeket lát és magyaráz bele, amelyek elősegítik a további félreértelmezéseket. Erre kiváló példa a vérkérdés. Abból a kezdeti, alig százéves időszakot felölelő korszakból kiindulva elvetik a következő két évezredet, és totálisan eltévelyednek és tévútra vezetnek másokat.

Ez a könyv ennek a megjelenítése. A 9. oldalon a 16. bekezdésben olvashatjuk: "Milyen céllal készült ez a kiadvány? Három célja van: 1. segítsen még biztosabbnak lennünk abban, hogy Jehova a szent szelleme által támogatja a királyság-prédikáló és tanítványképző munkát; 2.Krisztus első századi követőinek a példájával buzdítson minket a szolgálatra; 3. elmélyítse a tiszteletünket Jehova szervezete iránt, és azok iránt, akik vállalják a vezetést a prédikálómunkában, és felvigyázzák a gyülekezeteket." Az ellenőrző kérdés pedig ennyi: "Sorold fel ennek a kiadványnak a három célját." Így, felszólítás, ponttal a végén.Nem, ez nem agymosás, csak átöblítés.

Bár a könyvet, mint e kiadványokat bibliatanulmányozási segédeszközöknek nevezik,valójában ezek bibliahelyettesítő, vagy inkább a Bibliát kiváltó tanulmányok. Ha ugyanis kétséged támad a Biblia illetve a párhuzamos magyarázatot nyújtó kiadvány között nem kétséges kinek a javára kell döntened. ld. 3. pont. (.vö: 1§ A főnöknek mindig igaza van. 2§ Ha mégsincs igaza, az 1 § lép életbe.)

Nagy kérdés: ha ilyen remekül működött az ŐT. társulat akkor, miért tűnt el majdnem két évezredig?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése